Heidi en Manu in het nomadenleven

Elke visser zijn eigen tactiek

Zoefff, suist het langs mijn oor als Manu voor de zoveelste keer zijn hengel naast me uitgooit. 'Niemand is hier aan het vissen. Het is veel te ondiep. Er is helemaal geen vis.' constateert hij geërgerd. Even later is zijn geduld op en pakt hij in één keer heel zijn hengeluitrusting in. 'Kom', vervolgt hij 'we gaan met de camper aan de andere kant van de haven staan. Daar staan allemaal vissers. Daar is vis.' 'Oké, prima' reageer ik, alwetende wat het vervolg gaat worden. We pakken ons boeltje in en rijden naar de andere kant van de haven.

We staan aan de andere kant van de haven. Zoefff, suist het langs mijn oor als Manu voor de zoveelste keer zijn hengel naast me uitgooit. 'Ze bijten niet. Er zijn te veel golven.' Ik onderdruk een zucht en als ik daarna een paar keer opzij blik, zie ik dat de vissers naast ons meer ‘geluk' hebben. Manu heeft het ondertussen ook in de gaten en springt op. 'Ik ga kijken hoe zij het doen. Ik ben zo terug'. Hij schuifelt langzaam langs onze ‘buurvissers' en bespiedt hun tactiek. Na een kwartiertje komt hij terug. 'Ik weet het. Ze happen niet want mijn aas is een plastic nep visje. Iedereen vist met echt aas'. Hij duikt vervolgens in de koelkast van de camper en stapt daarna resoluut naar buiten. 'Dit gaat werken!', lacht hij overtuigd.

Zoefff, suist het langs mijn oor als Manu voor de zoveelste keer zijn hengel naast me uitgooit. Door zijn nieuwe aas, in kleine stukjes gesneden sardienen, stinkt het bij ons opeens naar vis zonder dat er nog maar één gevangen is. Met zijn nieuwe tactiek verdwijnen drie hele sardienen langzaam als aas in het water.. 'Ik dacht altijd dat je bij vissen het vis uit het water haalt en niet in het water gooit.' merk ik al fronsend op. 'Je hebt gelijk. Ik stop ermee. Ik ben er klaar mee.' En hij pakt in één keer zijn hengeluitrusting in. Hij gaat vervolgens ‘relaxed' een sigaretje roken en houdt zo spiedend de rest van de dag de andere vissers nauwlettend in de gaten.

Als we voor het slapen gaan nog een rondje door het dorpje lopen, zien we opeens een oude visser die er echt handigheid in lijkt te hebben. Manu rent half op de oude man af en roept ondertussen naar me 'Vraag eens wat voor aas hij gebruikt.' Als ik ook bij de man aankom en het hem netjes vraag, krijgen we tot mijn schrik een wel heel uitvoerige uitleg. 'Look', zegt hij en pakt een groot stuk brood uit zijn jaszak. Hij stopt het in zijn mond en begint er lekker op te sabbelen. Na een uitgebreid herkauwproces toont hij ons trots het resultaat; een sappig brooddrapje. Hij houdt het zo goed onder onze neus, dat we geen detail missen van de staat van ontbinding, waar het brood zich dan in bevindt. Als ik het zie, draait mijn maag drie keer om en heb ik al gegeten en gedronken. Ik weet er met moeite nog net een geïnteresseerd glimlachje uit te persen. Manu daarentegen roept geheel opgewonden oohhh en aahhh en steekt er bijna zijn neus in! Door het enthousiasme van Manu kneedt de visser vervolgens met extra zorg het drapje om de haak. Ik heb het gehad voor vandaag met heel het visgebeuren. Het komt mijn oren, neus en nu ook bijna mijn mond uit, dus zeg ik vriendelijk welterusten en druip af naar ‘huis'. Manu verwacht ik de komende uren maar niet, aangezien hij in extase is van zijn nieuwe bron van viskennis. En gelijk heb ik. Als ik bijna in diepe slaap val, vliegt de deur in één ruk open. 'Geweldig!', roept Manu 'die man kan vissen! En weet je wat hij ook als aas gebruikt? Chicken!!!.' 'Wat? Kip? Vist hij met kip??? antwoord ik verbaasd. Manu stormt alweer naar buiten om bij de oude visser te kijken. Vissen met kip, denk ik bij mezelf, waar gaat het heen met deze wereld en draai me om om mijn diepe slaap weer te vinden. Als Manu een half uur later opnieuw terugkomt, bungelen er opeens twee verse vissen boven het bed. 'Kijk', zegt hij trots, 'versere vis dan dit kan niet! Die heeft de oude visser net uit het water gehaald. Die heeft hij mij gegeven. Hij zegt dat het de beste vis is die er is. Schat, morgen eten wij verse vis!'

Ik heb toch wel een hele aparte visser; vangt zelf niets, maar komt met de mooiste en lekkerste vis thuis. Wat een tactiek!

Tuut, telefoontje uit Kreta. Na een dikke vijfentwintig jaar elkaar niet gezien en gesproken te hebben, heb ik mijn achternichtje Cathy aan de lijn. Ze woont al enkele jaren met haar gezin op Kreta. 'Als jullie zin hebben, kunnen jullie altijd langskomen', vertelt ze me. Zo'n lief aanbod willen we niet aan ons voorbij laten gaan. We hebben tot nu toe aan de Griekse cultuur mogen ruiken, maar wat is er mooier om het daadwerkelijk te beleven? Dus.. We gaan naar Kreta!!!

willemijn

beste heidi en manu,
ik ben inmiddels ook lid van jullie site. geweldig wat jullie doen. ik ben stik jaloers. Ids opperde voorzichtig "zullen we ook een paar maanden er tussenuit gaan" het inspireert enorm! Ga zo door en maak ons lekker verder jaloers! veel geluk, groeten van willemijn (van rianne zalk maar zeggen)

Jeanne

Zo te zien gaat het prima in jullie huis met tuindeur en havenzicht(en). Fijn om op de hoogte te blijven.
Lieve groet, jeanne en jan

Gerben

Tsja.... dat jullie een dergelijke stap hebben durven nemen, lijkt nu bijna 'gewoon', zeker.
Ik luister nu naar de 'Dire Straits- Telegraph Road'. Jaloers omdat jullie het wel durven, kunnen... en ik (wij) niet.
Maar ja... het blijft een gok.
Have fun en geniet!

Cécile ROCCA

Super!!! Super!!!
Je pense à vous souvent... Les photos sont magnifiques... Super de partager un peu votre aventure... je vous envois pleins de bisous...

Hanneke M. Soute

Hé Heidi en Manu,

Ik heb het afgelopen uur jullie reisverhalen (mét foto's) met plezier (en plaatsvervangende jaloezie) gelezen. Kees Griep was zo aardig een kopie DVD van "Wat Nu" naar me te zenden en een paar dagen geleden ontving ik deze link. Heb me natuurlijk meteen "geabonneerd" op je reisverhalen. Wat heerlijk om alles achter je te (kunnen) laten en de wijde wereld in te trekken. Nog maar zo kort weg en al zoveel ervaringen, die je met ons deelt. Ik zal Stef Biesmans ook op de hoogte brengen van deze link. Ik wens julllie veel plezier toe, veel genieten van alles dat op je pad komt ...
Met een warme groet,
Hanneke M. Soute

Mahesh Acharya

hey

Manu, Heidi

hope you both are in good health. i am fine here, try to reach you and to know some thing about your travelling. I can see your blog but couldn;t understand Lunguage.

Wish you have safe Journey.

Mahesh

joost

hej

Manu en Heidi

leuk om al jullie verhalen zo te lezen!
zo te horen hebben jullie het wel naar jullie zin,
en ook voorral leuk om te zien dat jullie nog geen problemen hebben gehad met de auto!

groetjes uit kwadendamme

joost

Dick

Hoi giganten , heidi wat geniet ik van je verhalen het is of ik er bij ben zo goed geschreven volgens mij kan je wel een bestseller gaan schrijven .
ook de foto,s zijn geweldig mooi ,nog heel veel plezier ik blijf jullie volgen dikke knuffel dicky